Acupunctuur

Binnen ons lichaam stroomt er energie door een netwerk van energiebanen, meridianen genaamd. Deze meridianen zijn met elkaar verbonden. Ze geven hun energie door langs de vliezen die met alle lagen van ons lichaam verbinding heeft. Het beweegt zich langs al de verschillende structuren die ons lichaam rijk is, zoals spieren, pezen, bloedvaten, hersenen, zenuwen, botten, organen en ingewanden. Zo wel het fysieke, mentale, emotionele en spirituele lichaam zijn aan elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar wederkerig.

Op de meridianen liggen de acupunctuurpunten, 365 vaste basis punten. Elk punt heeft zijn eigen identiteit, een plaats in het geheel en een eigen invloed op de stroom van energie. Door een dunne naald in een punt te steken wordt de energie in beweging gezet. Combinaties van verschillende punten spreken verschillende kwaliteiten van een punt aan om een sterker geheel te krijgen. Afhankelijk van de manier waarop een naald wordt gebruikt kan het een bouwende of remmende werking krijgen.

Behandelingen zijn niet eindeloos noodzakelijk, na verloop van tijd neemt het lichaam het herstel van balans zelf over. In feite activeer je met acupunctuur het zelf helend vermogen van de mens in zijn geheel. Niet ten onrechte wordt de TCM een geneeskunst genoemd.

Ons lichaam verschilt eigenlijk maar weinig van de tuin waar we van houden. Het is belangrijk dat er water wordt gegeven net als mest,  dat er wordt gesnoeid en het afval wordt opgeruimd. Zo geldt dat ook voor ons lichaam. Alles heeft een eigen tijd van ontstaan, van groei, bloei en verwelking. Het is circulair. De gevallen bladeren is de basis voor nieuw leven.

Leven is, leven in relatie. Lao tse

De twaalf meridianen zijn verdeeld in de vijf elementen. Ook wel fase genoemd: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.  De ene fase voedt de volgende fase. Zoals het Water het Hout voedt. Het kan ook zijn dat Hout te uitbundig groeit dan is het aan het Metaal om het Hout te temperen. Zo heeft een fase ook een controlerende werking op een ander fase. Alle fases beïnvloeden elkaar direct of indirect. Bij ziektes zien we dat de ene fase de andere uitput en als gevolg tot een neergaande spiraal kan lijden.Vuur dat meer vraagt van het Hout dan dat het Hout aankan of als het Hout het Water gaat uit putten. Met Acupunctuur sterken we de zwakste schakel en creëren we  zo weer een stabiel systeem wat schommelingen kan opvangen en zichzelf kan reguleren. Het systeem van de vijf fasen heeft een heel praktische toepassing gevonden in de Oosterse Geneeskunde om te begrijpen hoe de onderlinge relaties zijn tussen de organen, meridianen en andere systemen zijn.