Keiraku

Over Keiraku

Keiraku is de Japanse vertaling voor meridiaan. In de oosterse geneeskust werken we met het begrip meridianen. Het is een systeem van twaalf vaste meridianen en acht ‘wonder’ meridianen ofwel ‘extra’ meridianen genoemd. Het systeem loopt over en door ons gehele lichaam. Het voorziet onze ingewanden en organen van de kracht dat het nodig heeft om zijn functies goed uit te kunnen voeren. De meridianen zijn verbonden met elkaar en beïnvloeden elkaar.
De meridianen stromen als een soort rivieren door ons lichaam en dragen daarbij zorg voor de balans van het Yin en Yang in ons lichaam. Als de meridianen vrij kunnen stromen dan voel je je fit en vitaal. Blokkades in de meridianen zijn vergelijkbaar met rotsblokken in een rivier, de stroom wordt dan onderbroken. Zo kan droogte aan de ene kant en oeverafbraak aan de andere kant van de rivier ontstaan. Het lichaam geeft dan signalen van pijn en ongemak. Op lange duur kan dit een voedingsbodem voor allerlei ziektes worden. Doordat we als mens een hoog aanpassingsvermogen bezitten veranderen kleine kiezels ongemerkt tot keien die ons steeds een beetje meer gaan belemmeren in ons dagelijkse welbevinden.

In de oosterse geneeskunde kunnen we ze op diverse manieren lezen of waarnemen. Aan de hand van palpatie van de meridianen, buikdiagnose polsdiagnose en tongdiagnose geven de meridianen aan waar er een disbalans is. Via de acupunctuurpunten die op de meridianen liggen worden ze aangesproken en wordt er richting gegeven. Door de zwakste meridiaan te versterken wordt het gehele systeem versterkt waarna rust,  herstel en genezing plaats kan vinden.