Over Steffanie

Als een Nederlands-Indisch meisje kreeg ik met de rijstlepel diep gewortelde kennis mee. Deze kennis, merkte ik later, zijn de filosofische grondbeginselen van de Oosterse geneeskunde.

Mijn oma die als een tweede moeder voor mij was, was een bijzondere vrouw. Zij zag mensen in hun heelheid en hielp ze met liefde daar waar dat in haar macht lag. Vaak vertelde zij mij over haar vader, mijn overgrootvader, die een bekend heler was in zijn dorp. Mensen kwamen vanuit het lager gelegen dorp naar de berg waar zij woonden voor advies, kruiden en behandeling. Dat fascineerde mij tot op mijn bot.

In het jaar tweeduizend kwam ik door mijn moeder in aanraking met de Traditionele Chinese Medicine (TCM). Het was het moment dat zij met haar opleiding begon en mij in geur en kleur vertelde over wat ze leerde.
Alles over Yin en Yang. De Dao. Over de elementen het Hout, dat in de lente gaat groeien. Over het Vuur dat in de zomer zich ontlaad en over de Aarde, die als een moeder zorgt voor haar kinderen. Over het Metaal dat zorgt dat de wild groei beperkt blijft. En over de diepte die in het Water verscholen ligt.
Het was allemaal zo logisch, zo duidelijk en toch naar mijn gevoel nog zo hoog gegrepen. De dikke Engelstalige studie boeken in combinatie met mijn dyslexie zorgde voor erg veel faalangst en was groter dan mijn lef om het te wagen. Ook de prioriteiten lagen toen bij mijn kinderen die nog zorg, tijd, aandacht en liefde nodig hadden.

In 2011 zag mijn moeder, die ondertussen een bloeiende en succesvolle acupunctuur praktijk runt, dat ik er klaar voor was. Ze zag dat mijn daadkracht was gegroeid en ik mijn faalangst had overwonnen. De kinderen waren groot en de tijd was rijp. Ze bood me de mogelijkheid aan om te studeren, rustig aan zei ze “kijk waar het je brengt als je de medische basiskennis hebt gedaan”. Allebei wisten we toen eigenlijk al dat het vervolg een acupunctuur opleiding zou zijn.

In 2014 heb ik mijn HBO diploma voor de Medische Basis Kennis behaald bij Total Health.
In 2017 met goed resultaat aan de driejarige opleiding  TCMA (Traditionele Chinese Medincine Academie) in Utrecht heb afgerond. In september 2017 ben ik bij de Toyohari Association gestart met een verdieping in de Japanse Acupunctuur. Met het grote voorrecht dat ik had om tijdens mijn studiejaren bij haar te mogen werken en te leren heb ik heel veel kennis alsook ervaring opgedaan.  Hierna heb ik nog diverse nascholing gevolgd en zal dit ook blijven doen.